Horizon

Tijdens het 1e leerjaar A volg je naast je leerpad 3 horizons. In elke horizon werk je enkele weken mee aan een uitdagend project. Zo kan je verschillende richtingen verkennen en je andere talenten ontdekken. We bieden in onze scholengemeenschap 18 horizons aan waaruit je over de campussen heen kan kiezen.

#denkslim

Wil je onderzoekend leren en filosoferen?

Ben je gelukkiger als je lacht? Wat vind jij mooi aan jezelf? Via een vraag-en-antwoordspel zetten we jou aan het denken. Je maakt ook kennis met historische games en gezelschapsspellen, mediaberichten vroeger en nu, personages uit alle tijden… Wat is realiteit? Wat is nep? Train je kritische blik en #denkslim.

A puppet on a string

Spelend creëren met textiel, da’s (s)tof! Creëer jouw eigen origineel textielproject.

Via experiment ontdek je nieuwe texturen en onverwachte combinaties van vezels, stoffen en materialen. Geïnspireerd door de textiel- en modewereld ga je op zoek naar de ontwerper in jezelf. Vertrekkend van een basispatroon creëer je een eigen, origineel textielproject. 

Artistiek talent gespot!

‘I’m an artist, welcome to my mind’… artistiek en creatief pootjebaden, zowel manueel als digitaal. Na een onderzoekende brainstorm gaan we aan de slag met potlood en papier om onze eerste hersenspinsels vorm te geven. We komen gekke dingen tegen: kleur, ritme, patronen, textuur, ruimtelijke objecten, kunstenaars. We gieten dit alles samen tot een origineel digitaal project. Ga je mee op pad? Kan jij ons beeld verruimen?

Bestemming zkt. Toerist!

Ontdek de reismicrobe in jezelf door een visueel onlineverhaal te maken over coole bestemmingen.

Check in voor een verkenning van landen, verre culturen en ontdek leuke weetjes! Vlieg enkele weken mee naar de wonderbaarlijke toeristische wereld!

Ga zelfstandig en ondernemend aan de slag om een toffe bestemming te promoten met een visueel aantrekkelijke Adobe Spark-webpagina.

Da Vinci 2.0: Make(s) it happen!

Ontdek je technisch vernuft als uitvinder en ontwerper en creëer je eigen (voer)tuig voor op het land, ter zee of in de lucht.

Treed in de voetsporen van de geniale Leonardo Da Vinci om de technologische uitdagingen van de 21e eeuw te ontrafelen, de wetenschappelijke verklaringen en achtergrond te onderzoeken en vooral: om zelf gedurfde oplossingen te bedenken. Als je die projecten dan ook nog eens creatief mag uitdokteren, vormgeven én realiseren, dan word jij ongetwijfeld een nieuwe Da Vinci, versie 2.0. En dat zowel te land, ter zee als in de lucht! The sky is the limit!

Expeditie ruimte

Heb je er ooit van gedroomd om een astronaut te worden? Coördineer je eigen maanlanding met Lego Mindstorms, ontdek of er leven is op Mars en bouw je eigen raket. Samen verkennen we het heelal!

Explo natuur

Labojas aan? Veiligheidsbril op? Dan ben je er helemaal klaar voor! We nemen je mee in de boeiende wondere wereld van de bloemetjes en de bijtjes en zo veel meer! In Explo Natuur leer je over levende en niet-levende natuur en ga je op een creatieve manier met wetenschappen aan de slag. Ga je mee op ontdekkingsreis?

Express yourself! Impress another!

Creativiteit ten top! We goochelen met woorden en materiaal. We hangen aan elkaars lippen en schuiven verlegenheid aan de kant. Je leert er hoe je je gedachten en gevoelens ook met je lichaam kan uitdrukken. Verwacht je aan veel oh’s en ah’s, afgewisseld met wow’s en waauws!

Foodlab

Zet je koksmuts op en trek je labojas alvast aan! Garde in hand en microscoop op het aanrecht? Daar gaan we! In Foodlab maak je kennis met de wondere wereld van dampende kookpotten en proefbuizen, kleurrijke ingrediënten en experimenten, (opgeklopte) eiwitten als bouwsteen voor een luchtige cake en voor het menselijk lichaam. Benieuwd naar meer? Welkom in ons Foodlab!

Gamification

Programmeer je eigen Minecraftwereld en zet zo je eerste stappen als ondernemer. Je leert programmeren om je eigen Minecraftwereld vorm te geven. We beginnen met een paar korte lessen. Daarna wakkeren we je ondernemingszin aan en kom je zelf aan zet: je gebruikt de leerstof om Minecraft aan te passen, je bouwt zelf mini-spellen. Kortom: of je nu een megafan van Minecraft bent of het spel nu pas leert kennen, je bekijkt Minecraft heel anders en leert intussen programmeren.

Geluksvogels

Ontwikkel je mentale veerkracht.
Ontdek in twee warme nesten de geluksvogel in jezelf. Ontrafel in het natuurlijke nest de mysteries van de natuur en het menselijk lichaam, om zo jezelf en je eigen grenzen maar ook de wereld rondom je beter te leren kennen. Verras jezelf in het creatieve nest met allerhande beeldende technieken van tekenen tot driedimensionaal vormgeven. Zo kan je je hoofd vrijmaken en ook je creativiteit aanwakkeren. 

Port-a- fort

Stap mee in de fantastische wereld van de talrijke bouwberoepen! Ga aan de slag als ontwerper, leg de fundering en metsel de basis van een constructie om vervolgens het houtskelet van ons vogelrestaurant neer te planten. Kortom: PORT-A-FORT.

Secrets of nature

Ben je gefascineerd door de wonderen van de natuur en geïnteresseerd in de Engelse taal? Dan combineren we beide door een Engelstalige natuurdocumentaire te maken. Zowel het bestuderen van levende wezens als het aanleren van filmtechnieken komen aan bod.

Sociaal? Vaardig!

Voel jij ook dat sociaal dier in je wakker worden? Ben je poeslief of eerder een koele kikker? Ben jij zo trots als een pauw of misschien heb je wel vlinders in je buik?  In “Sociaal? Vaardig!” gaan we aan de slag met gevoelens en emoties, dragen we zorg voor onszelf én voor elkaar. Je leert er samen werken en samen leven. Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar draait het om!

Solar Challenge

Bouw je eigen zon-aangedreven voertuig met de nieuwste technieken. Verdiep je in de wondere wereld van energie, elektriciteit en mechanische technieken. Bouw jij het snelste voertuig? Test je wagen in een heuse wedstrijd!

Sport & gezondheid

Ben je verzot op sport en vooral niet bang om je sportieve grenzen te verleggen? Dan is deze horizon echt iets voor jou. “Sport en gezondheid” biedt een brede horizon voor iedereen die gebeten is door de sportmicrobe, van beginner tot gevorderde. Je werkt zowel individueel als in team rond een pak sporttakken en het sportterrein wordt een beetje je vaste biotoop. Uiteraard besteden we ook veel aandacht aan alle factoren die een fitte, gezonde levensstijl garanderen. De nadruk ligt dus op veel sportieve tijd, sportiviteit en een lenige spirit in een gezond lichaam.

Un dîner presque parfait

Proef de Franse taal en cultuur !
We dompelen je onder in de Franse taal en cultuur aan de hand van al je zintuigen. Zin in taal en creativiteit zijn de ingrediënten om ‘un dîner presque parfait’ te creëren.

Wie ben ik?

Je gaat op onderzoek naar jezelf en de wereld rondom jou. Je leert de verschillende manieren van samenleven kennen en hoe dit bepaalt wie je bent. Je verkent je eigen identiteit en voert hierover een mini-onderzoek buiten de schoolmuren.

Tijdens het 1e leerjaar A Latijn volg je naast je leerpad enkele horizondagen

#denkslim

We stellen ons de meest gekke vragen en verwerken de antwoorden creatief.

We stellen ons de meest gekke vragen over dingen waar je nog nooit vragen over stelde. Geen enkel antwoord is fout, zelfs de leerkracht weet niet altijd het antwoord. Wat we ontdekt hebben, verwerken we nadien creatief. Geef je graag je eigen mening? Luister je graag naar andere stellingen? Dan is dit zeker iets voor jou!

Body, mind & soul

Ontdek de sleutels van geluk bij jezelf en de wereld om je heen.

Ontdek de mysteries van de natuur en het menselijke lichaam, door bewuster te ademen, te bewegen en te voelen, door via meditatie en mindfulness je eigen kracht beter te leren kennen. Je ontwikkelt je mentale veerkracht om bij moeilijke momenten terug recht te veren, want geluk valt niet uit de lucht. Geluk is een levenshouding!

Chanter Karo-oké

Chante avec nous, ça va te rendre fou!

Zing je ook graag mee met de laatste populaire liedjes … dan is  “Chanter Karo-oké” vast iets voor jou!  We ontdekken de boeiende wereld van het Franse chanson.  Samen zingen, musiceren en ja, misschien schrijven en componeren we wel een eigen nieuwe Franse Lyceumhit …

De rollercoaster

Duik onder in de wereld van de achtbaan.

Kom alles te weten over de veiligheidsaspecten en de bouwmaterialen van een achtbaan. Maak je eigen wiskundige berekeningen en leer welke wetenschap er achter een rollercoaster zit om dan uiteindelijk je eigen rollercoaster uit papier te maken.

Eerlijk rijk

Help je mee de eeuwenoude kloof tussen arm en rijk te verkleinen?

Samen zoeken we uit wat ‘rijk zijn’ betekent en hoe je het op een eerlijke manier kunt worden. We maken kennis met Oxfam Wereldwinkels, Ricolto (Vredeseilanden) en het magische spel van vraag en aanbod. Intussen ontdekken we wie het geld uitvond en hoe banken ontstonden. En we linken het wereldberoemde sprookje ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ aan economie.

Expeditie ruimte

Verken de ruimte en ga op missie zoals een echte astronaut.

Heb je er ooit van gedroomd om een astronaut te worden? Coördineer je eigen marslanding met Lego Mindstorms, ontdek of er leven mogelijk is op Mars en maak een reis door tijd en ruimte. Samen verkennen we het heelal!

ScienceLab

Ontdek een schatkamer vol verrassende experimenten.

Kun je een ballon boven een vuurtje houden zonder dat hij ploft? Hoe kun je een waterstraal laten buigen? Kun je geluid voelen? Hoe maak je zelf biolijm? Dit zijn maar enkele vragen waarop je een antwoord zal krijgen als je je inschrijft voor ‘ScienceLab’.
Je gaat zelf aan de slag en voert tal van wetenschappelijke experimenten uit met als thema’s vuur, water, voeding en zintuigen. Dus stroop je mouwen maar op en ga als een echte wetenschapper aan de slag. Ontdek, verwonder en leer!

Sport

Breek jij ook een sportief record? Samen gaan we ervoor!

Hoe kan je je eigen prestaties en zelfs sportrecords verbeteren? Welke technieken, trucjes of tactieken bestaan er om sportresultaten scherp te stellen? Hoe kan ons lichaam tot het uiterste gedreven worden? Er wordt in een mix van theorie en praktijk nagegaan hoe records tot stand komen. Breek jij ook een record? Samen gaan we ervoor!