Horizon 1A


Direct naar de horizondagen voor Latijn? Klik hier

Tijdens het 1e leerjaar A volg je naast je leerpad 3 horizons. In elke horizon werk je enkele weken mee aan een uitdagend project. Zo kan je verschillende richtingen verkennen en je andere talenten ontdekken. We bieden in onze scholengemeenschap 18 horizons aan waaruit je over de campussen heen kan kiezen. 

#denkslim

Wil je onderzoekend leren en filosoferen?

Je ontwikkelt jouw kritische blik. Wat is realiteit? Wat is nep? Aan de hand van historische games en gezelschapsspellen, mediaberichten vroeger en nu, personages uit alle tijden… leer je het onderscheid te maken. Je wordt ook aan het denken gezet over diverse thema’s. Via vraag- en antwoordspel en enkele creatieve opdrachten slaan we aan het filosoferen over onze identiteit, humor… Train je kritische blik en #denkslim!

A puppet on a string

Spelend creëren met textiel, da’s (s)tof! Creëer jouw eigen origineel textielproject.

Via experiment ontdek je nieuwe texturen en onverwachte combinaties van vezels, stoffen en materialen. Geïnspireerd door de textiel- en modewereld ga je op zoek naar de ontwerper in jezelf. Vertrekkend van een basispatroon creëer je een eigen, origineel textielproject. 

Artistiek talent gespot!

‘I’m an artist, welcome to my mind’… artistiek en creatief pootjebaden, zowel manueel als digitaal.
Na een onderzoekende brainstorm gaan we aan de slag met potlood en papier om onze eerste hersenspinsels vorm te geven. We komen gekke dingen tegen: kleur, ritme, patronen, textuur, ruimtelijke objecten, kunstenaars. We gieten dit alles samen tot een origineel digitaal project. Ga je mee op pad? Kan jij ons beeld verruimen?
https://eerstegraad.smsi.be/wp-content/uploads/sites/8/2020/01/Horizon-Artistiek-talent-gespot-HF.mp4

Bestemming zkt. toerist!

Ontdek de reismicrobe in jezelf door een visueel onlineverhaal te maken over coole bestemmingen.

Check in voor een verkenning van landen, verre culturen en ontdek leuke weetjes! Enkele weken lang vlieg je mee naar de wonderbaarlijke toerisctische wereld. Je gaat zelfstandig en ondernemend aan de slag om een toffe bestemming te promoten met een visueel aantrekkelijke Adobe Spark-webpagina. 

Da Vinci 2.0: Make(s) it happen!

Ontdek je technisch vernuft als uitvinder en ontwerper en creëer je eigen (voer)tuig voor op het land, ter zee of in de lucht.

Treed in de voetsporen van de geniale Leonardo Da Vinci om de technologische uitdagingen van de 21e eeuw te ontrafelen, de wetenschappelijke verklaringen en achtergrond te onderzoeken en vooral: om zelf gedurfde oplossingen te bedenken. Als je die projecten dan ook nog eens creatief mag uitdokteren, vormgeven én realiseren, dan word jij ongetwijfeld een nieuwe Da Vinci, versie 2.0. En dat zowel te land, ter zee als in de lucht! The sky is the limit!

Expeditie ruimte

Heb je er ooit van gedroomd om een astronaut te worden? Coördineer je eigen maanlanding met Lego Mindstorms, ontdek of er leven is op Mars en bouw je eigen raket. Samen verkennen we het heelal!

Explo natuur

Wist je dat insecten niet alleen een last zijn, maar ook een lust? We ontdekken en bestuderen met microscopen en computers hun bouw en functies zoals bestuiving. Daarna trekken we de natuur in en lokken ze naar onze horizon met zaadbommen en een heus insectenhotel. 

Express yourself!

Wil jij ontroeren, confronteren of inspireren? Wij zijn ervan overtuigd dat je creativiteit stimuleren is voor jezelf en voor anderen. Je scoort Instagram hits en staat in de spotlights. Je leert je gedachten en gevoelens uitdrukken. We helpen jou je eindeloze creativiteit ontdekken. Samen bieden we je inspiratie, informatie, feedback, een podium, doek of muur voor je werk. Welkom!

Foodlab

Zet je koksmuts op en trek je labojas aan! Proefbuizen in hand en zintuigen op scherp? Daar gaan we! In Foodlab experimenteer en onderzoek je verschillende voedingsmiddelen. Je maakt kennis met luchtige, kleurrijke en smaakvolle gerechten. Benieuwd naar meer? Welkom in ons Foodlab!

Gamification

Codeer je eigen Minecraftwereld en zet zo je eerste stappen als programmeur! Wist je dat programmeren heel handig is voor later? Je kunt natuurlijk computerprogrammeur worden, maar ook als je filmmaker, dokter, interieurontwerpen of automonteur wilt worden, komen je programmeervaardigheden van pas – want ook in auto’s of medische apparatuur zitten kleine computers. Leren programmeren helpt je op een creatieve wijze problemen oplossen, nauwkeurig werken en door te zetten. Deze digitale vaardigheden zijn een must voor de toekomst! via projecten leer je programmeren in MakeCode en je krijgt onmiddellijk resultaat in jouw Minecraftwereld. Of je nu een megafan van Minecraft bent of het spel nu pas leert kennen, je bekijkt Minecraft heel anders. 

Geluksvogels

Ontwikkel je mentale veerkracht.
Ontdek in twee warme nesten de geluksvogel in jezelf. Ontrafel in het natuurlijke nest de mysteries van de natuur en het menselijk lichaam, om zo jezelf en je eigen grenzen maar ook de wereld rondom je beter te leren kennen. Verras jezelf in het creatieve nest met allerhande beeldende technieken van tekenen tot driedimensionaal vormgeven. Zo kan je je hoofd vrijmaken en ook je creativiteit aanwakkeren. 

Open je blik…

en word een echte gedragswetenschapper! In deze horizon verdiepen we ons in de mens en zijn ontwikkeling van baby tot ouderdom. We staan vooral stil bij de ontwikkeling van de kleuter en testen onze testen onze theorie in een echt veldonderzoek! Samen met je teamgenoot plan je een bezoek aan de kleuterklas. Laat je creativiteit de vrije loop bij het maken van het verslag. Ontwikkelt elke kleuter zich op dezelfde manier? We zoeken het samen uit!

Port-a- fort

Stap mee in de fantastische wereld van de talrijke bouwberoepen! Ga aan de slag als ontwerper, leg de fundering en metsel de basis van een constructie om vervolgens het houtskelet van ons vogelrestaurant neer te planten. Kortom: PORT-A-FORT.

Secrets of nature

Ben je gefascineerd door de wonderen van de natuur en geïnteresseerd in de Engelse taal? Dan combineren we beide door een Engelstalige natuurdocumentaire te maken. Zowel het bestuderen van levende wezens als het aanleren van filmtechnieken komen aan bod.

Sociaal? Vaardig!

Voel jij ook dat sociaal dier in je wakker worden? Ben je poeslief of eerder een koele kikker? Ben jij zo trots als een pauw of misschien heb je wel vlinders in je buik?  In “Sociaal? Vaardig!” gaan we aan de slag met gevoelens en emoties, dragen we zorg voor onszelf én voor elkaar. Je leert er samen werken en samen leven. Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar draait het om!

Solar Challenge

Bouw je eigen zon-aangedreven voertuig met de nieuwste technieken. Verdiep je in de wondere wereld van energie, elektriciteit en mechanische technieken. Bouw jij het snelste voertuig? Test je wagen in een heuse wedstrijd!

Sport & gezondheid

Ben je verzot op sport en vooral niet bang om je sportieve grenzen te verleggen? Dan is deze horizon echt iets voor jou. “Sport en gezondheid” biedt een brede horizon voor iedereen die gebeten is door de sportmicrobe, van beginner tot gevorderde. Je werkt zowel individueel als in team rond een pak sporttakken en het sportterrein wordt een beetje je vaste biotoop. Uiteraard besteden we ook veel aandacht aan alle factoren die een fitte, gezonde levensstijl garanderen. De nadruk ligt dus op veel sportieve tijd, sportiviteit en een lenige spirit in een gezond lichaam.

Un dîner presque parfait

Proef de Franse taal en cultuur !
We dompelen je onder in de Franse taal en cultuur aan de hand van al je zintuigen. Zin in taal en creativiteit zijn de ingrediënten om ‘un dîner presque parfait’ te creëren.

Horizondagen

Kies je voor het leerpad Latijn, dan krijg je elk trimester één horizondag aangeboden. Je kan hiervoor kiezen uit een ruim aanbod van uitdagende projecten. Deze projecten worden in het Lyceum georganiseerd. 

#denkslim

Stel de gekste vragen en verwerk je antwoorden creatief.

Je scherpt je kritische blik aan op deze horizondag. Wat is geluk? Hoe ziet jouw identiteit eruit? Wanneer geniet je van vrijheid? Aan de hand van gevarieerde doe-opdrachten, mediaberichten van vroeger en nu, personages uit alle tijden … leer je nadenken over diverse thema’s. Via een vraag-en-antwoordspel en dialogen met elkaar slaan we aan het filosoferen. Train je kritische blik en #denkslim!

The power of EQ

Ontdek de kracht van emotionele intelligentie.

Kom meer te weten over jouw EQ en hoe je dit kunt vergroten via bepaalde oefeningen. Maak kennis met mindfulness, bewust ademen, visualisaties, het effect van geven en enkele creatieve technieken. Ontwikkel zo jouw mentale veerkracht. 

Chanter Kara-oké

Chante avec nous, ça va te rendre fou!

Zing je ook graag mee met de laatste populaire liedjes… dan is  “Chanter Kara-oké” vast iets voor jou!  We ontdekken de boeiende wereld van het Franse chanson.  Samen zingen, musiceren en ja, misschien schrijven en componeren we wel een eigen nieuwe Franse Lyceumhit …

Expeditie ruimte

Verken de ruimte en ga op missie zoals een echte astronaut.

Heb je er ooit van gedroomd om een astronaut te worden? Coördineer je eigen marslanding met Lego Mindstorms, ontdek of er leven mogelijk is op Mars en maak een reis door tijd en ruimte. Samen verkennen we het heelal!

ScienceLab

Ontdek een schatkamer vol verrassende experimenten.

Kun je een ballon boven een vuurtje houden zonder dat hij ploft? Hoe kun je een waterstraal laten buigen? Kun je geluid voelen? Hoe maak je zelf biolijm? Dit zijn maar enkele vragen waarop je een antwoord zal krijgen als je je inschrijft voor ‘ScienceLab’.
Je gaat zelf aan de slag en voert tal van wetenschappelijke experimenten uit met als thema’s vuur, water, voeding en zintuigen. Dus stroop je mouwen maar op en ga als een echte wetenschapper aan de slag. Ontdek, verwonder en leer!

Sport

Breek jij ook een sportief record? Samen gaan we ervoor!

Hoe kan je je eigen prestaties en zelfs sportrecords verbeteren? Welke technieken, trucjes of tactieken bestaan er om sportresultaten scherp te stellen? Hoe kan ons lichaam tot het uiterste gedreven worden? Er wordt in een mix van theorie en praktijk nagegaan hoe records tot stand komen. Breek jij ook een record? Samen gaan we ervoor!

Geniale Grieken

Ontcijfer een nieuw alfabet en duik in een inspirerende cultuur

Altijd al eens een Griekse held(in) of god(in) willen zijn? Gedurende deze horizondag reizen we in spannende mythen naar de wereld van de Grieken. Daarnaast leren we op onze ontdekkingstocht de Griekse taal lezen en de sierlijke letters schrijven. Ontcijfer jij woorden als ‘claustrofobie’ en ‘bibliotheek’? De Griekse taal en cultuur laten je beslist niet onberoerd. εὕρηκα ! Eureka!